26 de novembre 2008

Entre llibres i música, tot festa


Quin cap de setmana, mare de Déu, Senyor! No hi ha hagut temps per a l'avorriment ni tampoc per pensar si el cos demanava descans.

Dijous per la vesprada s'havia inaugurat la fira del llibre a Gandia i, amb el fred i la lleugera pluja, vam haver d'estar-hi presents. A la caseta del CEIC Alfons el Vell hem tornat a traure el fons editorial de la institució al carrer; que bona falta li fa. Hem mostrat des dels llbres i documentals més nous fins aquells que potser la gent ja no sap ni que existeixen. I és que és difícil fer arribar aquest fons al públic de la comarca; però en això hauríem d'estar -i potenciar la divulgació- en més ocasions que la fira del llibre. Potser algun dia parlem del tema.

La qüestió és que de dijous a diumenge ha estat oberta la fira. S'han entregat els premis Ausiàs March de poesia i el Joanot Martorell de narrativa; de tot això ja n'estareu més que assabentats. Als amics del Facebook ja els havia avisat: passeu-vos per la caseta!, no per deixar-vos els diners -com també deia allà- sinó perquè les hores passaren més depressa. La veritat és que no em puc queixar: allà tenia l'antologia de Piera Ací no s'acaba tot, treballada per Àngels Gregori; el llibre sobre les Germanies, el quadernet comarcal que ha enllestit Vicent Olaso sobre els capítols del Llibre dels feits referents al castell de Bairén... I a sobre vau ser moltes les persones que us passàreu per allà i que us detinguéreu per estar una estoneta. Gràcies a totes i tots, eh!

I si solament haguera hagut la fira del llibre... A banda, divendres teníem el concert de Miquel Gil i l'orquestra àrab de Barcelona, a Sueca, que actuaven junt a Pep el botifarra i el guitarrista Mont. L'acompanyament va ser tota una sorpresa; i allà estàvem, quasi sense haver sopat.

Però és que, a més, se celebrava Santa Cecília a Ròtova, amb l'homenatge -de què ja he parlat- a Álvaro Navarro. No tindria prou barrets per llevar-me'ls per la faena que han fet els músics de la banda -podria seleccionar alguns noms però no ho faré-. I és que ens han tingut tot el cap de setmana de bòlit. I allà anava jo, de Gandia a Ròtova i de Ròtova a Gandia.

El concert, fantàstic! Em vaig perdre la dramatització de la vida de Navarro, interpretada pel seu propi nét. Però l'actuació de la banda, genial. Després vingué el moment dels reconeixements. Els familiars, que en la seua vida normal empren el castellà, fent un esforç immens per parlar valencià; i el nostre alcalde -que es veu que volia ser educat- tot el discurs, en castellà. Es veu que pensa que els Navarro no tenen el suficient coneixement com per entendre la llengua que parlem a Ròtova. No veig l'educació per cap banda, sincerament. Però en una cosa sí que vaig estar d'acord amb ell: si no haguera sigut per la banda, aquell homenatge no s'haguera fet.


La festa posterior al concert es va allargar fins a les cinc de la matinada; allà ens havien vingut a veure Consol, M. Àngels -M. Tere es retirà-... I passà el que havia de passar: que diumenge vam arribar tard a la paradeta. Ostres, si ningú ho havíeu notat, açò sobrava, no? Diumenge, més dinar i més fira. I més cansament; tot i que, en definitiva, aquesta és una fatiga amb un regust de satisfacció per haver sigut útil a unes quantes persones. Supose que, també, edulcorada per un final de festa tranquil i asserenat davant d'aquells ullets marrons. I d'aquell nasset!

4 comentaris:

Anna Igualde ha dit...
L'autor ha eliminat aquest comentari.
Anna Igualde ha dit...

Jordiet, espera que...ací no s'acaba tot! el dijous ve Hauf a Gandia i el dissabte a la ciutat de Mallorca l'homenatge a Piera a Can Alcover...
Besades.

Jordi Puig ha dit...

Sí, intentaré acudir-hi. Però ja saps que tenim la presentació de la guia pel mig; i caldria deixar-ho tot molt lligat! Per cert,Frederic també fa una conferència al congrés.

Una cosa: el primer comentari l'has suprimit tu, no? És que el blogger encara no distingeix els gèneres i s'ha liat.

Anna Igualde ha dit...

Sí, això és el que et passa quan t'oblides d'algun accent. Hem de donar exemple.