17 de gener 2010

Sant Antoni a un carrer del poble

Este cap de setmana se celebra Sant Antoni a Ròtova. Amb aquest motiu, els veïns del carrer i l'Ajuntament han organitzat tot un seguit d'activitats, que giren al voltant de la foguera, l'element central que ha donat i dóna sentit a aquest ritus ancestral d'hivern.
Han quedat enrere els anys -jo mateix no ho he conegut- que quasi davant de cada casa se situava una foguera i els menuts i grans anaven corrent amunt i avall per a botar-les totes. Ara, cada any, és un carrer l'encarregat.
El programa conté una introducció que ens explica en què consisteix la festa i quins són els seus orígens. I, com no, ens informa que dissabte, hi havia la foguera, ball i sopar d'entrepà al carrer. Diumenge, a banda de la despertà, hi havia parc infantil al C/Pintor Sorolla, benedicció i repartiment dels pans beneïts. Després de la tradicional benedicció dels animals, hi ha dinar al carrer; parc infantil al c/Pintor Sorolla, berenar de xocolata i valencianes, i passacarrer per tot el poble a càrrec de La Rotovense Musical. La processó ve precedida de l'arreplegada dels festers i després d'aquesta es duu el pergamí i la vara a la persona més vella del carrer Pintor Sorolla.
No sé si heu trobat a faltar alguna cosa. En cap part del programa ho fica però la festa se celebrava al carrer País Valencià. Sort que els veïns, amb boli i regla, ho han afegit, un a un i a mà, en cada programa.

2 comentaris:

DE TOT UN POQUET ha dit...

Al meu poble, fa anys, passà el contrari: hagueren de pintar el blau a la Senyera en una portada d'un llibret de festes patronals. Tot és cosa dels veïns...

Anònim ha dit...

Estimat Jordi, crec recordar que fa uns anys al poble es va retallar un programa de festes per alguna cosa que l'autoritat (Santiago era alcade) no va considerar "adient". Ara be, no recorde exactament el motiu, pero``o les coses al nostre poble... semblen no sentir el pas del temps

I es que lluny pero no sempre sorpres

Toni