29 de novembre 2010

Una via-guia obertament

Un anys més, uns dies abans que acabe l'any (compte que solament ens queda un mes...) torna l'agenda-guia del col·lectiu Obertament, una associació que sempre ens esperona a mirar el món d'una manera més tendra i més humana.
Aquest any celebren també 10 anys d'un viatge per la via ampla de l'art, la creativitat i la teràpia. Per això ens han convidat a pujar al seu tren el dimarts, dia 30 de novembre, a les 18.30 h a la Casa de la Cultura Marqués de Gonzalez de Quirós, al Passeig de les Germanies 13, de Gandia.
Animeu-vos i compreu-la. L'any que ve, no perdeu el tren!

26 de novembre 2010

Ens ho mereixem tot

Fa unes setmanes, des de Compromís per Ròtova denunciàvem l'alt cost de l'escoleta municipal de Ròtova, un fet que ha provocat, junt a la resta de projectes encetats, la paralització de les obres, la falta de recursos econòmics per part de l'Ajuntament i un deute que supera els 1.300 euros per habitant.

Ara, però, tan o més sorprenent que estos fets és la resposta de l'alcalde, qui atribueix la situació a la “situació nacional” i replica que “Ròtova no anava a ser menys que qualsevol municipi de la Comunitat Valenciana”, que es mereix el millor.

Clar que ens ho mereixem tot. Però no creiem que entrar a veure qui la diu més grossa contribuïsca a millorar la gestió de l'Ajuntament. Tots i totes les que vivim i estimem el poble pensem que Ròtova s'ho mereix tot però, com ja vam dir en alguna altra ocasió, ací no es tracta de mesurar l'estima del poble sinó de saber gestionar els recursos, que sempre són limitats, per poder atendre les necessitats de la gent. Quan perdem la perspectiva del que tenim i dels fronts que hem d'atendre, les coses queden a mitges o aparcades a un costat.

Ens ho mereixem tot. Però, primer que res, ens mereixem alguna cosa, una després de l'altra; ens mereixem que els projectes que s'inicien s'acaben. Ens mereixem saber si, a la fi, algun dia, el solar de les escoles velles -tombades en període preelectoral- serà alguna cosa més que un aparcament. Ens mereixem saber si el gimnàs s'acabarà. Si el camp de futbol tindrà, o no, gespa artificial, quan es durà a terme i amb quins diners es pagarà. Igual que volem saber si tornarem a tenir un frontó.

Ens mereixem saber si algun dia tindrem una biblioteca en condicions, amb un fons de llibres actualitzat i més ampli. Ens mereixem saber si tindrem una casa de la cultura on poder realitzar un teatre.

I què no mereixem? Entre altres coses, respostes com les que ens ha donat: que si la situació de l'escoleta es deu a la “situació de liquiditat nacional, perquè els bancs no concedeixen crèdits”, perquè esta mena de respostes no són sinó una manera de burla als veïns. Fer un projecte més ajustat a la realitat ens haguera permés tenir acabada l'escoleta, que els menuts la pogueren utilitzar i poder centrar els esforços en la resta de projectes encara inacabats. Ens mereixem una millor gestió dels recursos i que ens arribaren a eixir els números.

Ens mereixem, entre moltes altres coses, un Ajuntament que no siga oposició de l'oposició ni que vaja a la contra de les associacions a les quals hauria de servir i ajudar, un Ajuntament que no s'excuse en el “context nacional” quan parlem de decisions locals; un Ajuntament decidit a governar, si és que vol fer-ho...

A la fi, amb tant de projecte ambiciós, l'alcalde ha confòs el desig de voler fer-ho tot el més gran possible per al poble amb la capacitat real i les necessitats del mateix municipi. I ens trobem, com diu la saviesa popular, que “ho hem gastat tot en la sembra i ara no podem regar”.

Publicat a 7 i 1/2 Notícies.

24 de novembre 2010

Inventari plaent

La incertesa dels dies previs i el sopar d'última hora que ho arregla tot. Els dubtes i la mirada que no els admet. I, entre tant de tràfec, pense què haguera pogut ser del cap de setmana... Un cap de setmana més, i totes eixes coses dels passats futuribles.

L'arribada, les primeres benvingudes, noms, més noms; un oblit, les cares conegudes. Com era el teu nom? I les taules rodones amb la perspectiva curta de temes tan transcendents. I què en faríem si sabérem com resoldre els problemes plantejats? I què en farem si ni tan sols en sabem?

Demanem de nou pel seu nom, i pel teu. Redéu, no se'ns quedaran.

I els premis, l'Arianna i l'arpa, la ciutat de Gandia, els clàssics i els Borja -després de tanta indigestió al llarg de l'any-; i totes eixes coses.

Les teories més excelses sobre la parla del Jaume I, i sobre com explicar-les de manera pedagògica a classe. I ara em digueu que si el Tony Curtys, que si els huit gols del Barça... Res!

Les converses en curt, que ho salven tot; les converses, els matisos; aprendre'n.

El Formosa.

I també, sí, també, la 202, la 210... Les obres gràfiques col·lectives. I la 025, allà a fer punyetes...

I la gent, que et fa un lloc, que s'obri. I la sensació que s'acaba.

I el desig que no acabe, els combois d'última hora, Poseu-me les ulleres, les confusions i els canvis d'horari, el teatre. Sí, el teatre, de nou. Estellés, la seua vida, les paraules, la dansa i la música.

I una pizza com a recurs darrer, com a excusa última per no tornar a la realitat. Com a mostra d'una ciutat que se n'havia anat al llit abans que nosaltres, ben d'hora.

I mil gràcies. I eixes coses.

18 de novembre 2010

Homenatge a la paraula: "Formosa per Formosa"

Fa uns dies, Maria Josep, activista i poeta saforíssima, va fer córrer un correu electrònic animant a assistir a la propera edició de l'Homenatge a la paraula. No cal, potser, donar tants motius, però no venen gens malament per a reforçar la invitació i fer goleta.
Torne a abusar d'aquest recurs de penjar textos i invitacions, que venen a cobrir l'espai buit que deixen les meues reflexions a la paret. No és cap excusa. Crec que és un bon motiu per deixar per a més avant els nostres renecs. Ací ho teniu. Animeu-vos a acudir:
Amics, amigues, us vull demanar un favor, així, directa al gra: voldria que m'ajudàreu en la difusió d'aquest acte.
La XIV edició de l'Homenatge a la Paraula que se celebra anualment a Gandia reconeix en aquesta ocasió la trajectòria del poeta, traductor i dramaturg Feliu Formosa.
Per aquest motiu, dissabte dia 20 tindrà lloc l'espectacle FORMOSA PER FORMOSA (Ester canta Feliu), a partir de textos de l'autor homenatjat. Componen el repartiment, a més d'Ester Formosa, Maurici Villavecchia al piano, 'Horacio Fumero al contrabaix, i Matthew Simon a la trompeta. La direcció musical és de Villavecchia.
L'espectacle forma part dels actes programats durant la Setmana Literària de Gandia, i se celebrarà a la Sala A del teatre Serrano (paraules majors!) de Gandia.
Tenim uns quants motius de pes per recomanar-vos-hi l'assistència:
1. Perquè els temes musicals, la interpretació i els textos són d'altíssima qualitat.
2. Perquè s'obsequiarà tots els assistents amb l'antologia TOT EL TEMPS QUE ENS HEM BUSCAT, amb textos de Feliu Formosa, inclosos els de l'espectacle, amb disseny de portada de Pau Àlvarez (Edicions 96), i coordinat i editat des del CEIC Alfons el Vell i l'IMAB.
3. Perquè l'entrada és lliure, absolutament GRATUÏTA, tot i ser al Serrano.
4. Perquè ens acompanyarà Feliu, i això és un gran honor per als qui hem treballat en aquest sarau.
5. ...i perquè, sincerament, ens faria molta il·lusió que Feliu Formosa s'enduguera un record càlid de Gandia i d'aquest Homenatge a la Paraula, que compleix... 14 convocatòries!
En arxiu adjunt teniu tota la informació, ordenada i acompanyada d'una bella imatge d'Ester interpretant una de les peces de l'espectacle.
Vaja per endavant el meu agraïment, per la vostra atenció i pel vostre temps.

Salut!

Maria Josep

08 de novembre 2010

Invitació 'For sale'

Vos faig extensiva la invitació que ens ha enviat Christelle:
"Amics i amigues,
Tenim el plaer de convidar-vos al primer dels actes de la SETMANA LITERÀRIA DE GANDIA; l’espectacle poeticomusical FOR SALE, o 50 veus de la terra, basat en l’antologia poètica del mateix títol, publicada per Edicions 96.

Es tracta d’un recital dut a terme per MARIA JOSEP ESCRIVÀ i CHRISTELLE ENGUIX, amb l’acompanyament musical de l’acordionista AMADEU VIDAL, el muntatge fotogràfic de NATXO FRANCÉS, i la veu en off de SALVADOR BOLUFER. A l’acte, que serà presentat per ISABEL CANET, presidenta d’Arc de Mig Punt, hi participaran alguns dels poetes antologats (Josep Piera, Àngels Gregori, Josep Lluís Roig, Josep Vicent Cabrera, Jordi Puig i Pep Pastor).

L’espectacle tindrà lloc el dissabte 13 de novembre a les 20 hores al Teatre Serrano (Sala B), i l’entrada és lliure.
Ens agradaria molt trobar-vos-hi. Si a més a més, vos abelleix quedar-vos a sopar hi sereu benvinguts, tanmateix hauríeu de comunicar-nos-ho abans del dijous 11 (hem negociat un preu de 20.-€ al Santanjordi i hem de confirmar-los amb antelació quants hi serem).
Vos esperem".
Christelle Enguix