31 de març 2011

L'any dels boscos

Ací vos deixe una programació d'activitats, a mena d'invitació, al voltant de l'any dels boscos, que han organitzat el CEIC Alfons el Vell, l'Ajuntament de Gandia i el MAGa. Les activitats comencen hui mateix. Animeu-vos a acudir-hi!

24 de març 2011

Ròtova 2.0?

A l'Ajuntament de Ròtova sempre li ha agradat vendre una certa "política participativa". Per eixir a la premsa, més que res. A pesar de l'Agenda 21 -que va començar com va començar i ara mateix està aturada-, a pesar de la bústia ciutadana -qui de Ròtova s'ha enterat?-, a pesar de tantes coses... D'altra banda, crec que a estes altures no val quasi ni la pena parlar-ne. Si pensem en participació, més enllà de la situació actual, hauríem de:
- millorar l'edició del BIM RIURAU, i convertir-lo en un mitjà de les associacions i el veïnat.
- tenir una web en condicions, que admeta comentaris i que tinga actualitzada la informació municipal.
- tenir un fòrum de participació ciutadana.
- fer més transparents i propers els períodes d'exposició pública. Crec que encara no han entés que una al·legació és una aportació d'un veí o veïna. I, diga el diga l'al·legació, el procés és molt positiu.

Estes i moltes altres propostes les estem incloent al programa electoral. Què us semblen? Quines en teniu vosaltres. El primer pas del canvi el donem ja. Des de Compromís per Ròtova, estem a Facebook -on estem recollint bastants opinions vostres-, a la web i, des d'esta setmana, a un portal de participació denominat "Ròtova, entre totes i tots". Activeu-vos i aporteu les vostres idees.
Som conscients de la limitació de la xàrcia per a arribar a tota la població; la millor política 2.0 que podem fer és continuar parlant amb la gent, cara a cara, amb il·lusió i escoltant-la.
(Dir allò de "porta a porta" em sona a eslògan barat. #perdoneu però algú ho havia de dir).

04 de març 2011

El porrat passat, amb algunes propostes per al futur

Han passat alguns dies des del porrat de Sant Macià, una festa que reuneix la gent de la Safor i la Vall d'Albaida i que, any rere any, demostra que el veïnat pot unir-se fent un esforç per dur a terme una festa peculiar. La primera valoració ha de ser, primer que res, per agrair la gent la seua participació i paciència.
No obstant, ens agradaria poder fer algunes aportacions, amb l'esperit més constructiu possible.
- Per fi, sembla que han canviat algunes coses, per bé que de manera superficial: l'any passat vam comentar que volíem un porrat amb uns referents històrics ben arrelats. I és que, tot i que és cert que "un porrat no és una fira medieval i no és tampoc, ni té necessitat de ser-ho, una recreació històrica" -com deia el company Frederic-, ens semblava, si més no, preocupant que haguérem de buscar elements aliens a la pròpia festa per tal d'ambientar i difondre un esdeveniment com el porrat de Sant Macià, com aquell "siglo de oro". Millor açò que allò, tot siga dit. Un porrat que es basara en els seus orígens -tan senzill com això- no estaria gens malament.
I, posats a nostrar-ho, què millor que la marca "La Ròtova del Antiguo Al-Andalus" en valencià? Per qüestions evidents; supose que no caldran massa glosses en aquest sentit.
Més propostes:
- un espai per als grups i músics en valencià. Hi ha l'espai: la carpa. No serà perquè és difícil d'organitzar... Ens cal un poc més de voluntat.
- en el disseny i programació del porrat, podem donar a les associacions un paper més actiu, perquè se senten més protagonistes. Tenir un estand està molt bé, però si, a més, totes i tots participen en la programació ens podem arribar a plantejar determinades despeses d'animació. Hi ha models com la Fira de Fires d'Oliva d'on podem prendre moltes idees.
- un espai com l'exposició "Rótova, qué fuimos y cómo somos?", molt positiu d'una banda, pot ser treballat amb més temps amb la nostra gent major i amb els escolars, per fomentar el contacte entre generacions. I, si, a més a més, estiguera presentada en la llengua dels seus protagonistes, molt millor. No creieu?
- El Diari del Porrat hauria de dur, a banda de la programació, activitats del dia anterior i actuals; no ha de ser una ferramenta de promoció de l'alcalde. Als dos números d'enguany, fotografia de portada; en el segon, per cert, amb una entrevista copiada de Saforguia. A la mateixa Trobada de Joves de la Safor tenim un bon model de l'esperit que hauria de tenir esta classe de fulls.
- Si es decideix continuar amb la tematització i recreació de temps passats, alguns panells podrien ajudar a fer més fàcil i didàctica la visita al llarg de les setmanes prèvies. El porrat de Sant Blai de Potries ha treballat molt bé esta línia, amb escolars sobretot.
Estes són algunes de les aportacions, per no fer-ho més llarg, que hem comentat mentre passejàvem i gaudíem del porrat. Poder dur-les a la pràctica seria un plaer, a partir de la propera edició.