17 de març 2009

Decreixement

Supose que a ningú li importarà que talle i pegue la informació relativa a una conferència sobre el decreixement que tindrà lloc el proper 24 de març al Centre Octubre de València. És un tema interessant, i ací teniu tot d'enllaços i bibliografia, d'on podeu extraure'n més informació. 

El Decreixement, una alternativa a la crisi global

 

Vivim un escenari actual caracteritzat per un context de crisi econòmica, ecològica, cultural... Un context en el qual els diferents àmbits es troben qüestionats per la seua eficàcia i eficiència per a fer front a les noves necessitats que imposa la conjuntura actual. Respondre a la crisi econòmica amb solucions econòmiques no és suficient. Ho aboguen escriptors, economistes i pensadors actuals. Cal un canvi de paradigma.
Una situació com l'actual ha de servir per a revisar i repensar dinàmiques, per analitzar sincerament la viabilitat d'un sistema que està portant a l'exhauriment dels recursos naturals, a una crisi ecològica sense precedents i al cada vegada més acusat desequilibri entre el Nord i el Sud globals, per no perlar de les desigualtats socials a escala local. Des de fa dècades, hi ha veus que s'alcen contra un sistema econòmic l'únic objectiu del qual és el benefici pel benefici, reduint les persones a un mer engranatge de la maquinària i el medi ambient a matèria primera. En aquest sistema, tot és quantificable, des del temps lliure fins a les destrosses ecològiques. Tot és monetaritzable des d'una òptica mercantilista.
El Decreixement, com altres moviments crítics, pretén frenar aquesta dinàmica, trobar de nou el sentit dels límits,cercant noves formes més humanes i disteses, reequilibrant la relació naturalesa-societat. No es pot seguir creixent indefinidament en un planeta de recursos finits. Aquesta màxima, d'una lògica plastant, ja ho diu tot. A partir d'ací, comencem a pensar-hi.

El dossier que us presentem pretén aplegar un llistat no exhaustiu de documents ja publicats així com enllaços i bibliografia, que són d'interès per a entendre més profundament l'essència i les motivacions d'aquest moviment.

 

Documents
· Article "Menys, millor", Eliseu T. Climent. El Temps, núm. 1292 (16 de març de 2009)  
· Dossier "La buena crisis", Joan Martínez Alier, Jordi Pigem, Àlex Rovira. Suplement Cultura/s, núm. 351 (12 de març de 2009), La Vanguardia 
· Dossier especial "El Decreixement", Illacrua, núm. 161 (setembre de 2008)  
· Article "La hora del decrecimiento", Jordi Pigem. Suplement Cultura/s, núm. 250 (4 d'abril de 2007), La Vanguardia 
· Vídeo Simplicité volontaire et décroissance  
· Video Entrevista a Serge Latouche, realitzada el 20 de març de 2007  


Enllaços

 

Bibliografia
Petit tractat del decreixement serè, Serge Latouche, IdT-Edicions 3i4, 2009
La apuesta por el decrecimiento, Serge Latouche, Editorial Icaria, 2008
Objectiu decreixement, Diversos Autors, Editorial Leqtor, 2006
Survivre au développement. De la décolonisation de l'imaginaire à la construction d'une société alternative, Mille et Une Nuits, 2004

Diaris i revistes
Diari La Décroissance 
Revista Entropia. Estudis teòrics i polítics del Decreixement 

1 comentari:

Anònim ha dit...

L'article que penjaré és molt aclaridor sobre la relació que hi ha entre diners i felicitat.

Ací va l'article titulat "Diners i felicitat".

http://www.columbia.edu/~xs23/catala/articles/2008/Felicitat/felicitat.pdf