05 de novembre 2007

I si seiem a taula tots junts?

(Publicat a Infosafor)

La comarca més autocomplaguda de totes les valencianes ja podria despertar d’una vegada i deixar de creure-s’ho. Perquè de comarca sovint solament exhibim el nom, i encara no. Mirem, si no, a tall d’exemple –interessat- la vessant cultural: la gestió i la programació de recursos i infrastructures.

Tots els dies els nostres mitjans de comunicació són engrossits amb grans titulars sobre la recuperació puntual de béns, que s’empraran per a usos culturals; unes recuperacions que, mirades des de la distància, no són sinó una mostra ridícula del patrimoni que es perd, del paisatge que es balafia, del territori al qual renunciem. I nosaltres, panxacontents, ens en sentim satisfets.

Naixen tants projectes com en moren. Tothom, en aquest espai tan mediàtic com la Safor, pot dir la seua, tothom ho fa. Però hi ha tantes cafeteries com projectes sobre la taula i cambrers disposats a emportar-se la nostra consumició un cop digerida. Si hi ha hagut intents per crear fòrums és evident no han quallat però el ben cert és que no ens hem segut a taula tots junts massa sovint. I si deixem una mica de banda els programes a quatre anys vista i mirem de planificar els recursos? I si emprem el teixit cívic associatiu per a crear xarxa i li atorguem, tot i de passada, un reconeixement per la seua tasca en precari al llarg de tants anys? I si construïm la casa de baix cap a dalt, com diu la lògica?

No és que partim de zero, és cert. Gandia posseeix una xàrcia de museus que podria aspirar a ser comarcal –el MAGa ja n’exerceix-. La d’Oliva no tan sols no desmereix sinó que potser és més visible. Els museus tothora els tenim presents. Però ja seria hora de donar un passet més i donar l’oportunitat als espais o territoris interpretables (el patrimoni de l’aigua és una bona excusa per posar-s’hi) i, perquè no, als ecomuseus. No es tracta de conservar-ho tot amb un to arcaic, sinó més bé “crear” un projecte que partisca de les nostres societats tradicionals i li done sentit a allò que hem sigut, a la història de les nostres pedres i dels nostres béns –tot i que no tinguen categoria de BICs-; un projecte amb un caràcter innovador mai vist que li conferisca als nostres pobles un valor afegit en formació i desenvolupament per a la nostra gent.

Hi ha altres possibilitats que no les actuals i hi ha mitjans per a dur-les a terme. Hi ha nombrosos projectes als calaixos més profunds de l’oblit. La Mancomunitat n’és un bon testimoni. Hi ha institucions capaces i amb recursos per poder aportar coses interessants: el CEIC Alfons el Vell, l’Escola Politècnica Superior de Gandia –alumnes i docents-; la Universitat Internacional de Gandia i, per extensió, la de València, que està a tocar de mà. També, no ho oblidem, les desenes d’associacions que s’hi han dedicat a la comarca i que, a pesar del reconeixement, han estat vistes amb un cert recel. En definitiva, tots aquells que tinguen ganes i temps per dedicar-s’hi. Els agents de desenvolupament local, per exemple -unes personetes tan i tan preparades com menystingudes-, són peça clau en l’engranatge necessari.

No partim de zero; però cadascú va pel seu camí, quan no crea un illa, com hui dia passa al monestir de Santa Maria de Valldigna, on els diners que hi inverteixen són directament proporcionals a l’aïllament creat respecte de la societat saforenca i valldignenca.

Ara alguns pensaran: i a com pagaran la terra estos? I probablement el problema de tot plegat és que hem assumit els interrogants d’aquells que no busquen el desenvolupament local dels nostres municipis –sinó el negoci a costa del territori- i maldem per trobar respostes a preguntes viciades, en compte de cercar-ne de noves i mirar com, de solucions, n’hi ha a bastament.

Què vull dir? Que és tan fàcil qüestionar el que plantegem ací com ganes tinguem que no prospere. Qui ho ha de fer? La societat civil, ara per ara, pot tenir tota l’autoritat moral –tot i que sempre ens restarà desxifrar qui en forma part-. Però quina institució, si no és la Mancomunitat, té la legitimitat per a fer-ho i ser escoltada? I què pot fer ella sense l’apuntal•lament de les seues competències? Perquè no actua per al que originàriament fou creada? Què fem, en definitiva, si no tenim ni una taula en condicions per a seure’n tots?

4 comentaris:

a.c.correllops ha dit...

hola jordi!
et torne la visita...
Si pogueres passar-nos la referència completa de l'article "patrimoni i societat" estaria molt bé per tal d'aprofundir en temes de cultura popular.

He de dir-te que etic amb tu pel que comentes a l'article, hem de crear els nostres espais per parlar i desenvolupar els projectes que hem començat, hem de portar endavant projectes en comú que dins dels diferents col·lectius ens fan reconeixer-nos, potser no cal esperar a que ho recolze cap institució, potser ja som una institució...

Be prompte parlarem, be hui mateix.
Salut!

Anna Igualde ha dit...

Hola Jordiet!
Fa dies que he vist el teu escrit però, amb el que no estic massa d'acord, és per això, que no m'havia decidit a dir-te res.
No he pogut resistir-me davant la temptació pecaminosa de escriure't aluna cosa, ja que he vist el teu comentari al meu "flamant" i recent sortit del forn, nou blog. No em queda més remei que tornar-te l'atenció prestada...
Se que no t'agraden les complaences...però estic cansada, més bé diria que far-ta de la sensació de negativitat, depressió, renegar de tot, etc.
Prefereisc ser optimista, veure les coses de manera diferent com si estigueren plenes de força i, que algun dia bulliràn com una cassola d'arròs al forn fent-se notar per algun costat. Les coses s'arreglen si pensem en positiu.
Pensa que en el cas que vinga un colp... millor que ens pille amb energia que per a caure plorant sempre arribem a tenir temps... no?
(No t'apures... que si la cosa es posa molt però, que molt fotuda... sempre ens queda Mallorca per a repatriar-vos a tots els que esteu en eixa petita pàtria meua,a la que tu consideres té una difícil solució) :)
Potser el fet de veure-ho des de fora m'ha fet agafar-m'ho amb molta més tranquil·litat i, no pendre'm les coses tan a pit.
Ah! Per cert, saps de l'existència d'una mancomunitat de la Valldigna diferenciada de la de la Safor? Informa't, perquè no se ben bé fins on arriben les competències de cadascuna.
Un bsot,
Plaerdemavida :)

Jordi Puig ha dit...

Ja tenia ganes de posar-me. Moltes gràcies per la visita. I pels comentaris.

"La cada vegada més formada xàrcia d’entitats socioculturals del nostre país veu –o ha d’acabar de veure- el pas gegant que suposa anar més enllà de la reivindicació estricta; és el pas entre parlar i actuar; entre desitjar i involucrar-se en la pròpia realitat. Tots hem de ser crítics i consegüents amb les nostres idees; i intentar posar-les en pràctica. I crec que a la nostra comarca –una miqueta d’autocomplaença mai ve mal- estan donant-se aquests passos". T'ho he tret d'un article anterior (així no calia reescriure-ho).

T'assegure que a les meues paraules no hi ha "negativitat, depressió, renegar de tot"; potser, si de cas, un poc de renec, però a mena de "meravella lul·liana" ;).

Tu, que em coneixes, saps que sóc optimista -de vegades fins i tot en excés- i que això, és cert, ens ajuda a solucionar les coses.
Però, per a solucionar-les, primer cal parlar-les, debatir-les i arribar a diagnosticar-les. I, després, mirar de buscar solucions en funció de la diagnosi. Les coses no s'arreglen si "pensem en positiu" sinó que cal ACTUAR en positiu. I això és el que hi proposava.

Però més enllà d'això, jo no em voldria quedar en la superfície del tema. No es tracta ara de veure si adoptem un actitud optimista o pessimista; cadascú que ho porte amb el seu caràcter.
Del que es tracta és d'arromangar-se i fer comarca; de tenir ferramentes per a fer-la, d'aprofitar les que ja tenim i fer-les anar. De buscar noves vies de participació on confluïsquen associacions, ADLs, polítics, empreses, etc.

No trobes que aquesta actitud és més que positiva? No trobes que es un gir a la manera de funcionar o posicionar-se tradicional de moltes associacions? No creus que val la pena demanar-li a la Mancomunitat que exercisca el paper de guia?

Les associacions (de baix cap a dalt) s'estan organitzant i els dirigents de l'ens comarcal, com sempre, arriben tard. Esperem que aquesta vegada almenys arriben.

Tinc fe en què ho faran. Tinc fe en la comarca; i en la gent; i ens hem clavat fins al coll a treballar (allò de prendre-s'ho a pit potser es queda curt (:P)).

Estic segur que comparteixes molts d'estos sentiments i desitjos. I moltes de les ganes de treballar. Per això, què vols que et diga, no em pareix la millor postura posar la gent a dormir al sol.

Gràcies per la visita. Imagina si sóc optimista que petites visites com la teua a aquest espai ja m'omplen un poc més de felicitat. Un país on es debat... Mmmm. L'estarem recuperant?

PD: La manco de la Valldigna, si no vaig errat, té funcions en cultura i turisme; la resta de serveis els presta la de la Safor.

Anònim ha dit...

“No tot és desar somnis pels calaixos
rodejats d’enemics o bé d’objectes
que subtilment i astuta ens empresonen.
Perquè viure és combatre la peresa
de cada instant i restablir la fonda
dimensió de tota cosa dita,
podem amb cada gest guanyar nous àmbits
i amb cada mot acréixer l’esperança.
Serem allò que vulguem ser.
Pels vidres
del ponent encrespat, la llum esclata.”
Miquel Martí i Pol.