14 de febrer 2008

Propaganda XXI

Fa uns dies que estem inundats en la paperassa; totes les subvencions ixen a gener-febrer? I no m’he pogut dedicar. I de temes i motius n’hi ha hagut moltíssims: haguera pogut penjar algun vídeo com el dels silencis del nostre president de la Generalitat o el que mostrava la política informativa del Consell valencià (de CQC i Info TV, respectivament); el nou homenatge a Joan Pellicer, un poc fred i descafeinat –el temps passa i la gent oblida, ho lamente-; o el pas d’any, que suposava la commemoració d’una data amb una significació ben diferent que la de 2007; la trobada d'alguns dels blocaires saforencs, amb l'excusa del parlament d'Orengo i Morera (vaig posar cara a alguns noms, i me n'alegre: el resultat, en aquest cas, és reeixit, guanyeu molt en persona ;)). Fins i tot m’he vist temptat a parlar del premi que ha rebut COESMI sobre medi ambient (sense comentaris, no?). O, qui sap, haguera pogut escriure sobre l’escriptura, o la no escriptura, com faig ací mateix...

Finalment, hui, fullejant el Micro en pdf des del web, hi hagut una mentida (vull dir, notícia) que m'ha mogut a obrir el quadern i penjar-ho. Al cap i a la fi, escrivim com a reacció a altres textos, no ho creieu? A algun esdeveniment, a algun altre escrit, a un raonament...



És el que em temia que passaria; ja intuíem que per a l’únic que volien l’agenda XXI a Ròtova era per a poder anunciar-ho al diari. No fa massa ens van convocar als qui estàvem interessats a participar-hi. Allà descobrírem que allò del diagnòstic elaborat pels tècnics, fa quasi un any, no servia com a criteri ni per començar a parlar. Després d’un any amagant-nos la documentació, després d’haver-nos-la passat in extremis, el PP estableix quins seran els temes prioritaris que caldrà tractar.
I allà estàvem nosaltres, tots, sense ni tan sols un reglament sobre el fòrum en el qual partipàvem, sense una estructura definida, sense un llistat de possibles temes; i havíem de debatre si calia posar contenidors de piles!

Em direu xovinista, localista i tots els -istes que vulgueu però cal, d’una volta per totes i com siga, obrir les finestres i airejar els llençols, que ja fan pudor. Algun dia, duem resant anys i anys. I tot açò no arriba a la gent, que viu absent sense cap mena d’interés per la participació que anhelem alguns. I de la propaganda, què me’n dieu? És aquesta propaganda difosa per mitjans gratuïts i pagats amb els nostres diners –diners de les veïnes i veïns del municipi, perquè l’Ajuntament bé que ho paga- la que ajuda a perpetuar accions com les descrites. No es tracta de matar el missatger; però hi ha missatgers i missatgers...

Us sona el cas? És clar que cadascú de vosaltres ho podeu haver viscut en el vostre àmbit: a Tavernes de la Valldigna (fa gràcia solament pensar la doble política del seu equip de govern, no?); i com a tants altres municipis; ni tan sols la nostra Gandia benvolguda ha pogut fer anar una eina tan fantàstica com l'agenda XXI. Al ritme que construeixen acabaran el terme abans del 2025; potser per això ja no cal planificar més enllà de l'any 26 del segle XXI.

2 comentaris:

Emili Morant ha dit...

Sí que sembla que això de l'Agenda 21 siga d'aquestes coses que només funcionen justament quan menys les necessites. La meua experiència com a membre del fòrum de participació ciutadana del meu poble (Almoines) és distinta a la que comentes: no puc dir que no se'ns haja ofert informació, i no se'ns han marcat massa de prop els temes. Al contrari, els qui hi participem tenim una tendència a la dispersió que ens ha fet impossible (de moment) concretar res més enllà dels contenidors de piles i d'oli... Però tot arriba, i almenys si mantenim la maquinària de la participació ciutadana en marxa algun dia podem arribar més lluny, o deixar pas a altres participants.

Jordi Puig ha dit...

El mecanisme em sembla molt bé; el problema, evidentment, és qui l'empra i el manipula.

De totes maneres, també us he de dir que és la primera vegada que m'he sentit bé; tot i que no acabe de funcionar, al final és l'únic lloc on ens hem pogut expressar sense que ens sabotejaren ni posaren la cama.

No volia causar desànim. No deixeu de participar, eh?