09 de setembre 2009

Ab ben-Cedrell (Xeraco)


Els amics de l'Associació Cultural de la Goleta de Xeraco van a llençar el primer número d'una revista sobre història, geografia i etnografia local que duu per nom Ab ben-Cedrell.
La Goleta és una associacions amb més d'una vintena d'anys, que ha editat molts monogràfics i que ha tingut, a banda d'un caràcter reivindicatiu en un poble 'adormedís' com és Xeraco -perquè hi ha qui creu que ja hi està tot fet-, un esperit divulgador encomiable. Com la major part d'associacions, han treball entre la precarietat i el voluntarisme. Per això, no deixa de sorprendre el bon resultat dels seus treballs editats. Al final de l'entrada en deixem una mostra. La revista es presentarà el proper divendres 11, cap a les 21:30 h. de setembre en un sopar al Bar-restaurant Guaita (carrer Consell).
No podeu negar que no us ha causat curiositat el títol de la revista. Llig el nom d'Ab ben-Cedrell i reconec que no em sona de res. Malament rai! A la mateixa invitació se'ns indica que aquest és el “nom de l’alcaid del castell de Bairén que signà la rendició de les fortaleses de la Safor a Jaume I”. Mare de Déu senyor, sí que anem apanyats. Havia llegit els passatges de l'entrada de Jaume I a la comarca i ja no ho recordava.
Una cerca a Internet ho deu abar de solucionar; però no resulta tan senzill. I és que la Viquipèdia, per exemple, ens en parla com a “Avecendrell” (en la versió en castellà: “el rey Jaime I recuperó esta alquería que había sido entregada al moro Avecendrell, quien colaboró en la invasión de los moros a esta parte de la costa” ) i “Avincedrell” (en la versió en català: “l'alqueria anomenada Xaracho que havia estat del musulmà Avincedrell”), tot i que amb informacions poc precisses i poc coordinades entre les versions wiki.
No val la pena, però, aturar-s'hi més. El capítol de la rendició és molt interessant i el podeu llegir a l'edició que tingueu del Llibre dels Feits (del 307 al 314). De més a més, el 2008, el CEIC Alfons el Vell va publicar el 'quadern comarcal' I entràrem a la vall de Bairén. Jaume I i el Llibre dels Fets, amb una introducció a càrrec de Vicent Olaso Sendra (;P) i el text d'Antoni Ferrando i Vicent Josep Escartí (de. Afers, 1995) -ací, una crítica del llibre a l'Espai del Llibre.

Aquest ha estat un nom i un personatge amb poca fortuna a la comarca, tot i ser un personatge central en un dels episodis més importants de la nostra història local. Per sort, a Xeraco no l'han oblidat. Ha sigut, per exemple, el nom del butlletí municipal, el d'un carrer i, ara, el d'una nova publicació.
El contingut del primer exemplar, d'altra banda, sembla d'allò més interessant: “Amollonament del terme de Valldigna per part de Gandia”; “La venda del lloc de Xeraco al duc de Gandia”; “Xeraco al Llibre de Repartiment”; “Capítols i ordenances de 1683”; i “Gandia, 1502, en la ploma d'un foraster”.
La revista serà trimestral i està encapçalada, com a director, per Joan Iborra. Toni Martí, Francesc Torres i Rafael Campos completen el consell de redacció. Veurem si divendres tornem amb la subscripció feta. Animeu-vos vosaltres tambe!