26 de juny 2009

Uns arguments per a ensorrar l'alqueria de Romaguera



M'havia promés avançar la ingent faena que tinc estes setmanes i deixar el blog uns dies; si de cas, unes línies però res més. Però hui el diari ens escopia unes línies justificatòries del que farà l'Ajuntament de Gandia properament: ensorrar l'alqueria de Romaguera. I sembla que ja no hi ha cap mena de dubte sobre el destí d'aquest bé patrimonial. El titular ja ens predisposava per al pitjor.
És clar que el problema no està en el missatger ni en el missatge sinó en qui dóna les consignes.
Com una mena de balança, a l'article es “sopesen” diversos factors -entre cometes, clar, perquè els plats de la balança són desiguals-, i tots van a la contra de la conservació. No s'han trobat suficients elements per a la seua conservació. Solament es tracta d'una alqueria, efectivament del segle XVII. No hi ha més. El que no sé és què haurien d'haver trobat per a decidir conservar-la. A la notícia es diu que es constata “cierta antigüedad” però -i aci vé un dels però més contundents- “de ninguna manera parece que pueda entenderse que su valor patrimonial lo haga poseedor del derecho a ser protegido”. L'alqueria no serà protegida perquè no és un palau, llàstima!
I continuen els punts en contra: a aquest fet cal sumar-li, segons l'article, que mentre s'estudiava s'ha paralitzat la urbanització de Santa Anna, de gran importància per al barri de Santa Anna. I és que, a gos flac, tot són pusses; i l'edifici també ha de carregar amb la mala gestió de l'IVVSA i la mala coordinació amb l'Ajuntament de Gandia.
Segons l'article, l'IVVSA manté que la preservació de l'alqueria és imcompatible amb la urbanització de Santa Anna. L'IVVSA i la Generalitat no s'han mostrat mai en contra de la seua conservació; solament deixaven en mans de l'Ajuntament que la incloguera com a Bé de Rellevància Local; l'IVSSA duu a terme el projecte, l'Ajuntament decideix si hi ha algun element digne de conservar.
L'article ratifica que la paralització de la urbanització de Santa Anna es deu als estudis que s'han dut a terme a l'alqueria, i rebla el clau afirmant que “los vecinos de Santa Anna exigen que se priorice la obras frente al edificio objecto de la polèmica”. Crec que queda clar que el fet que les obres no comencen per un altre costat que no siga l'epicentre de “Romaguera” no és gratuït. Però per saber els motius reals pels quals no ho han fet potser hauríem d'esbrinar els pulsos que, ara sí ara també, mantenen Gandia i Generalitat; i no l'alqueria, que és qui acabarà pagant els plats trencats.
A més, emprar l'argument de “o l'alqueria o la urbanització” és simplista i maliciós. No podem jugar amb una infrastructura tan demandada pels veïns i contraposar-ho a la preservació d'un dels seus béns. Perquè això no ho havien arribat a fer ni els seus veïns. Si conservar l'alqueria és compatible amb la urbanització, no cal fer veure als veïns -com se'ls ha dit en alguna ocasió, no sabem per quins interessos- que les obres estan en perill si preservem l'alqueria. Tot el món volem que Santa Anna deixe de ser un barri oblidat; és un compte pendent del consistori gandià des de fa molts anys. Romaguera no pot servir d'excusa ni de parany.
Entre la resta d'arguments, un tant velat, està el posicionament -o el no posicionament- del CEIC Alfons el Vell, “que no entró en el fondo de la cuestión y centró su reflexión en la necesidad que Gandia cree una comisión de expertos...”.
Al marge drets de la notícia, els arguments desglossats: l'alqueria s'ha convertit en una ruïna; ha sigut emprada com a refugi de toxicòmans, la urbanització, paralitzada. La degradació de l'alqueria, provocada per la mala gestió d'ambdós administracions se li ha tornat en contra a l'alqueria. I la resta d'informes sembla que ara ja no tenen cap valor. Ara tot és blanc o negre. Les signatures replegades, paper mullat.
I és que, en definitiva, quan Mut parlava del valor simbòlic de l'edifici no deixava de tenir una part de raó. L'alqueria de Romaguera, a banda del seu valor patrimonial, ha esdevingut un símbol de la possibilitat que el moviment ciutadà organitzat aconseguisca la preservació del patrimoni. I des del consistori gandià han decidit esborrar qualsevol mena d'espurna. Han decidit que ací manen ells. I en això estan.

(Cliqueu sobre la imatge per ampliar-la. Levante-EMV. 26 DE JUNY DE 2009)

1 comentari:

Sergi ha dit...

Hola gestor d'Una paret més, soc Sergi Pitarch periodista i autor del bloc www.canviemlarealitat.com. En estos moments estic fent un treball d'investigació per a l'Acadèmia Valenciana de la Llengua sobre la importància del la blocosfera en la difusió del valencià a internet. Estic fent un inventariatge de tots els blocs fets al País Valencià o per valencians i valencianes. En un futur passaré una enquesta a tots els blocaires per conèixer les seues motivacions. Si t'interessa col•laborar només hauries de contestar a l'enquesta que us passaré a tots en un futur. Però em faria falta un correu de contacte. Si vols més informació el meu correu spitarchtreballavl@gmail.com