28 d’octubre 2010

Drets humans i responsabilitat

Fa uns dies, més d'un centenar de joves valencians, catalans i balears es van donar cita a la ciutat de Gandia per parlar sobre drets humans. Fou a la XII Trobada Triangle Jove, l'entitat convocant de la qual està formada pel Consell Nacional de la Joventut de Catalunya (CNJC), el Consell de la Joventut de la Comunitat Valenciana (CJCV) i el Consell de la Joventut de les Illes Balears (CJIB).

Després d'un cap de setmana ple d'activitats (de taules rodones, conferències, alguna actuació, una fireta d'entitats i la necessària dosi d'oci), se'ns queda un sabor de boca agradós, en poder comprovar com hi ha espais de tanta cordialitat, amb gent amb tantes ganes de treballar, 'de bon rotllo', com se sol dir.

A l'acte de clausura, no obstant, va quedar ben patent, en els parlaments i en les cadires buides, el compromís i els complexos que cobreixen la nostra Generalitat amb els seus joves. Una actitud que també s'ha fet palesa en la tramitació de la llei de joventut que en breu s'aprovarà. La Generalitat ha estat incapaç de redactar un document consensuat i treballat amb els joves del país. Els joves no li interessem. I, si som crítics, encara menys.
No fa massa, comentàvem que, en este país, l'acció dels ciutadans ha substituit l'acció del govern en moltes ocasions, un fet que no és normal, que no ho seria en cap altra part del món. Això ha fet que tinguem un teixit associatiu capaç de dir quin país vol però, alhora, que estiguem mantenint un govern preadolescent, que plora quan no sap fer les coses i culpa els altres dels seus problemes.

Mentre nosaltres parlem d'un país en positiu, d'unir, d'estimar la terra i el nostre medi ambient, de fomentar la nostra cultura i apostar per la formació dels nostres joves, Camps sembra discòrdia, divisió i es gasta els diners dels valencians en actes luxosos, i abandona l'educació i la sanitat valencianes.

Ara bé, vull pensar que els nostres joves són més capaços de trencar barreres mentals que molts dels nostres polítics adults. Joves de totes o quasitotes les ideologies -amb permís, o sense ell, del seu respectiu partit- acudiren durant el cap de setmana a compartir un motiu per treballar: en aquest cas, demanar que tots i cadascun dels agents socials, institucions, empreses i administracions articulen i duguen a terme les mesures necessàries dins els seus àmbits d'actuació per garantir el compliment dels Drets Humans.

No hi ha cap dubte que els participants de la Trobada Triangle, on vaig poder comprovar com de bé poden treballar i passar-s'ho els membres del BLOC JOVE més jove, han donat tota una lliçó al nostre govern; una lliçó de convivència, compromís i responsabilitat.