02 de juny 2011

Té nassos la cosa... (la planta, vull dir)

Dilluns passat l'Ajuntament de Ròtova va convocar les veïnes i veïns del poble, mitjançant l'Agència de Desenvolupament Local per tal de fer-los partíceps que una “empresa dels voltants” volia fer una selecció de personal. Fins ací, tot bé. Tan sols, feia olor l'aire un tant misteriós de la convocatòria: ni nom de l'empresa, ni llocs a ocupar ni res que féra sospitar de què es tractava.
Acudiren a la cita vora cinquanta veïns i veïnes, que pogueren assabentar-se que l'empresa Vitrusa busca persones per tal de medir “de forma objectiva” els nivell d'olor dels voltants del polígon industrial. Clar, el treball no era un treball, ja que cobrar 70 euros al mes i haver d'estar a disposició de l'empresa a tota hora, per fer les medicions quan aquesta ho considere, no es pot denominar com a tal; per això, ho anomenen “un extra”.
Moltes de les persones que finalment s'hi apuntaren ho feren perquè, segons les recomanacions que reberen, era una manera de donar-se a conèixer, per si de cas. I ací podem entendre: per a treballar amb un jornal normal en la futura planta de transferència, si al final arriba a instal·lar-se al municipi. Supose que l'empresa i l'Ajuntament saben que no els poden donar faena, perquè saben que a la planta solament treballarien de 5 a 7 persones. I jo em pregunte si realment ja les tenen seleccionades.
El que estan fent, en definitiva, és jugar amb un dels drames de la situació econòmica actual: la manca de treball de la gent. Això en primer terme. I, en última instància, estan començant a justificar la instal·lació de la mateixa planta de transferència, amb el raonament que donarà treball; ja veieu quin treball... I, pel que sembla, amb la decisió ja presa, solament els queda embolcallar-la de prosperitat. Perquè, si no, comencen a fer-se els estudis previs? És cert que no hi ha res definitiu? Quan n'hi haurà alguna cosa, aleshores? Consultaran els veïns per a fer-la? I, si els consulten, faran cas del que diguen, o ja serà massa tard?
Com veieu molts interrogants que aniran desvetllant-se les properes setmanes. Uns fan molt mala olor i, de tots ells, podem concloure que té nassos la manera de fer les coses d'alguna gent.