29 de setembre 2008

Més reflexions sobre el paisatgezzzzzz

El dissabte 20 de setembre, El País duia un article interessant sobre els nous plantejaments al voltant del paisatge, sobre com l'hem de gestionar; idees que apunten noves vies d'estudi, experiències que fa poc també havíem conegut al Trentino -Artesella, crec que es deia-, etc. L'enllaç, ací: "La rebelión del paisaje", de Fietta Jarque.  

En posar-me a escriure sobre estos temes fa por que ho llegesca Roger i et faça dues puntualitzacions que et deixen estacat. Però en certa manera també l'he citat perquè, si encara no l'ha llegit, de segur que li agradarà tenir-lo a l'abast. D'altra banda, encara hi ha més motius: la guia que ara estem -ja per fi- acabant tracta amb especial atenció el paisatge; intenta donar una explicació sobre com ha arribat així fins els nostre dies. I sobretot com l'hem de valorar i que èn podem fer. És la nostra manera d'intentar percebre, explicar i mostrar la realitat. Una guia que ja tenim enllestida -estan acabant-la de maquetar i imprimir- i que, en haver finit, m'hauria de fer descansar un parell de dies. Som humans i mortals! 

Però això no serà possible. Vaig amb la son atrassada un poc, tot i que divendres vam poder gaudir del Correllengua i dissabte em vaig quedar avançant a casa. 

A Gandia, a la Marquesa, eixe dia hi havia dues jornades a les quals m'haguera agradat anar: una sobre custòdia del territori i l'altra sobre la llengua en els nostres escriptors contemporanis. Dues el mateix dia i a la mateixa casa de la cultura. L'altre dia en bromejàvem: ecologistes contra escriptors: uns salvant els arbres i els altres tallant-los per publicar. :). No pot ser això! I jo a casa avançant. Mmm... 

Això sí, el dia que ho acabe tot, pense dormir 48 hores; es veu que l'Helena m'ho ha pegat. Per cert, 100 posts! No és que siga gaire important però, com diuen per aquí, això és més que una punyà a l'ull...

4 comentaris:

Alícia ha dit...

Tot és voler.....

Christelle i jo, anàrem al Correllengua, a les Jornades de Custòdia del Territori ( on vam aprendre moltes coses, i on ens quedà clar que la gent encara no te molt clar allò de "l'ètica" i la "moral" )i a los Jornades d'escriptors valencians per la vesprada, on en una embestida força pasional em vaig acostar a Manuel Baixauli i li vaig declarar el amor incondicional......( recomane L'Homa manuscrit ).

Mentre li donava goleta a Jordi que es quedà a casa fent molta feina.

Molts besets

Anònim ha dit...

Home Jordi, tenir por dels meus comentaris, xè jajaja

Pense que el paisatge fins a un cert punt es subjectiu i fins a un cert punt és objectiu, en quant a la velocitat dels canvis que s'hi produeixen, la seua inadaptació al context, la creació de barreres en la dimensió ecològica del paisatge i alguns parámetres més la destrucció de la obra humana que suposa el paisatge és objectiva.
A la costa es destrueix perquè els paisatges estan custodiats -pels constructors- com va dir Rafa el dissabte. A l'interior els paisatges es destrueixen perquè desapareixen els agents socials que els fan possibles.
El camí de mantenir-los vius sense convertir-los en disneyland també és una gran tasca, cada vegada menys fàcil tal com vagen passant els anys.
El article del País està bastant bé, gràcies per donar-me'l a conéixer :)

Anna Igualde ha dit...

Feliç aniversari, crec que era dia 29. Més val tard que mai...
1besada.

Jordi Puig ha dit...

Moltes gràcies, Anna
:)