19 de setembre 2008

Escoltar Jaume I


Hui ve a Vilaweb que diverses universitats de la Xarxa Joan Lluís Vives -en concret, les de BarcelonaGironaRovira i Virgili i València-, a través del grup Recerca en acció, han iniciat un projecte de digitalització i publicació en Internet del Llibre dels fets.
Amb motiu del huité centenari, s'han publicat diverses biografies i adaptacions a l'estàndard actual, un fet que ens permet apropar-nos-hi de tantes maneres com vulguem a una de les cròniques que conta com hem nascut com a poble. Al claustre de la biblioteca de Gandia, per exemple, també podeu visitar una exposició sobre Jaume I, per si ho voleu tenir fàcil. No cal que ens extenguem en les raons per les quals són importants -o haurien de ser-ho- per a nosaltres la figura i els escrits d'aquest monarca (per molt republicans que pugem ser ;P). 
Ara, amb la digitalització i publicació de què parlàvem, que teniu a la vostra disposició ací, es posa a l'abast de tothom la "còpia manuscrita més antiga del llibre, transcrita el 1343 al monestir de Poblet", que es pot ampliar i quasi manipular, això és, passar les fulles -amb el ratolí- i intentar llegir-lo. Fer-ho directament produeix unes sensacions increïbles. I si us dic que hi ha la possibilitat d'escoltar-lo? Perquè no ho proveu? 
Què voleu? M'emocionen estes coses! Ara estic pendent d'agafar per banda la biografia de Furió (n'han parlat bastant bé d'ella). Això sí, quan acabe amb la ditxosa guia esta que em té captiu a casa.
Font de la foto: "Jaume I a la seva tenda, durant el setge de Mallorca, parlant amb Berenguer Palou, bisbe de Barcelona, Gilabert de Cruïlles i Ramon de Centelles (MNAC).

3 comentaris:

Carmeta ha dit...

Hola Jordi!!

Només era per comentar-te que ara "sóc" un poc de la Safor. M'ha tocat una vacant a l'IES Vall de la Safor de Villalonga, així que estic ben a prop de Ròtova.

Jordi Puig ha dit...

Allà van els xicons i xicones de Ròtova a estudiar. Porta't bé, que m'entere de tot, eh...

Ei, molta sort! A banda dels alumnes, hi ha professors molt bons, que he tingut quan donaven classe a Ròtova, abans d'anar-se'n a Vilallonga. Mira, no et diré noms, segur que acabes sabent qui són: les bones persones sempre es donen a conéixer.

DE TOT UN POQUET ha dit...

Escolta... per favor, em podries explicar com fer que apareguen al meu bloc les actualitzacions que vulga... com fas tu?
Gràcies
Contesta'm al correu ...